WYTYCZNE MEiN, MZ I GIS dla klas I-III szkół podstawowych

Organizacja zajęć w szkole
 

Ogólne zasady:

DYSTANS – minimalna odległość pomiędzy osobami: 1,5 metra.

DEZYNFEKCJA – przed i po zajęciach mycie powierzchni detergentem lub dezynfekcja środkiem dezynfekującym.

HIGIENA – częste mycie rąk (lub dezynfekcja rąk), ochrona podczas kichania i kaszlu, unikania dotykania oczu, nosa i ust.

MASECZKA – w przestrzeniach wspólnych, gdy nie można zachować dystansu pomiędzy grupami.

WIETRZENIE – przed, po i w trakcie zajęć oraz przerw, a także w dni wolne od zajęć.

1.  Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych.

2. Rekomenduje się ograniczenie korzystania z transportu publicznego, na rzecz pojazdów prywatnych lub przemieszczania się pieszo oraz środkami indywidualnymi z zachowaniem zasad bezpieczeństwa (rower, hulajnoga).

3.     Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej lub niezamieszkujących z osobą przebywającą w izolacji w warunkach domowych. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej, m.in. stosowanie maseczek (rekomendowane maseczki chirurgiczne).

4.     Przy wejściu do budynku szkoły należy zamieścić informację o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcję użycia środka dezynfekującego. Wszystkim wchodzącym do budynku szkoły należy umożliwić skorzystanie z płynu do dezynfekcji rąk. Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników.

5. Opiekunowie odprowadzający dzieci mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły, zachowując zasady:

a)   1 opiekun z dzieckiem/dziećmi,

b)   dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,

c)   dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,

d)   opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: maseczki – rekomendowane maseczki chirurgiczne, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).

6.     Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dziecko w maseczki do zastosowania w przestrzeni wspólnej szkoły oraz w przestrzeni publicznej – zgodnie z aktualnymi przepisami prawa.

7.     Należy ograniczyć przebywanie w szkole osób z zewnątrz do niezbędnego minimum (tylko osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej). Zobowiązane są do stosowania środków ochronnych (maseczki, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk), zachowania dystansu od innych osób min. 1,5 m oraz przebywania w wyznaczonych obszarach szkoły.

8.     Należy zapewnić sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia. Rekomendowany jest kontakt z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość.

9.     Rekomenduje się posiadanie termometru bezdotykowego (co najmniej 1 termometr dla szkoły) i dezynfekowanie go po użyciu w danej grupie. W przypadku posiadania innych termometrów niż termometr bezdotykowy konieczna jest dezynfekcja po każdym użyciu.

10.  Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych (w szczególności temperatura powyżej 38°C, kaszel, duszności) należy odizolować ucznia w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób, i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).

11.  Należy zapewnić taką organizację pracy i jej koordynację, która umożliwi zachowanie dystansu między osobami przebywającymi na terenie szkoły, szczególnie w miejscach wspólnych i ograniczy gromadzenie się uczniów na terenie szkoły. Sale i węzły sanitarne dla poszczególnych klas w miarę możliwości powinny znajdować się na różnych piętrach budynku szkoły.

12.  Obowiązuje ogólna zasada – każda grupa uczniów (klasa) w trakcie przebywania w szkole nie ma możliwości (lub ma ograniczoną do minimum) kontaktowania się z pozostałymi klasami. Zaleca się, w zależności od warunków lokalowych szkoły, takie planowanie rozkładu zajęć, aby ograniczyć kontakt między klasami, zwłaszcza w przestrzeniach wspólnych.

13.  Należy ustalić indywidualny harmonogram/plan dnia (lub tygodnia) dla danej klasy, uwzgledniający, m.in.:

      godziny przychodzenia i wychodzenia ze szkoły,

      korzystanie z przerw (nie rzadziej niż co 45 min),

      korzystanie ze stołówki szkolnej,

      zajęcia na boisku.

14.  Jedna grupa uczniów (klasa) przebywa w wyznaczonej i stałej sali.

15.  Do grupy przyporządkowani są ci sami, stali nauczyciele, którzy w miarę możliwości nie prowadzą zajęć stacjonarnych w innych klasach.

16.  Bezwzględnie obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.

17.  Sprzęty sportowe i programowe należy dokładnie czyścić oraz dezynfekować lub korzystać z przyborów jednorazowych. Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp.

18.  Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce, jeżeli szkoła posiada szafki. Uczniowie nie mogą wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą. Przybory i podręczniki można zostawiać w szkole, kiedy uczeń wraca do domu.

19.  Infrastruktura szkoły i sprzęt sportowy muszą być regularnie czyszczone z użyciem detergentu lub innych środków dezynfekujących. W sali gimnastycznej podłoga powinna zostać umyta detergentem lub zdezynfekowana po każdym dniu zajęć, a używany sprzęt sportowy – po każdym jego użyciu przez daną klasę.

20.  Należy wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie zajęć i podczas przerwy, a także w dni wolne od zajęć.

21.  Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobytu na świeżym powietrzu na terenie szkoły.

22.  Rekomenduje się organizację wyjść w miejsca otwarte, np. park, las, tereny zielone, z zachowaniem dystansu oraz zasad obowiązujących w przestrzeni publicznej. Należy unikać wyjść grupowych i wycieczek do zamkniętych przestrzeni z infrastrukturą, która uniemożliwia zachowanie dystansu społecznego.

23.  Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy zrezygnować z ćwiczeń i gier kontaktowych.

24.  Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy.

25.  Podczas ustalania bezpiecznych zasad korzystania z szatni, należy udostępnić uczniom co drugi boks, przystosować inne pomieszczenia na szatnię lub wprowadzić różne godziny przychodzenia uczniów do szkoły zgodnie z harmonogramem/planem dnia (lub tygodnia), aby uniknąć kontaktu dzieci z różnych klas.

26.  Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, w miarę możliwości w grupach uczniów z danej klasy oraz w razie potrzeby w innych salach dydaktycznych, które nie są wykorzystywane do bieżącej nauki. Do regulaminu korzystania z zajęć świetlicowych należy wprowadzić zapisy, dotyczące zachowania bezpieczeństwa w czasie epidemii. Zaleca się zamiast środków do dezynfekcji rąk regularne mycie rąk wodą z mydłem. Świetlice należy wietrzyć (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem dzieci oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji.

27.  Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć do minimum kontakty z uczniami oraz nauczycielami. W przestrzeni wspólnej rekomenduje się stosowanie maseczki (chirurgicznej).

28.  Należy ustalić i upowszechnić zasady realizacji zajęć pozalekcyjnych organizowanych w szkole. Nie powinny odbywać się w trakcie pracy stacjonarnej klas I-III, tylko po jej zakończeniu. Rekomenduje się ich organizację w małych grupach, z zachowaniem ograniczeń, zakazów i nakazów przeciwepidemicznych. Przed rozpoczęciem i po zakończeniu tych zajęć – mycie i dezynfekcja powierzchni dotykanych oraz dokładne wietrzenie sal.

29.  Należy ustalić i upowszechnić zasady korzystania z biblioteki szkolnej oraz godziny jej pracy, uwzględniając konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach.

30.  Należy we współpracy z pielęgniarką środowiska nauczania i wychowania/higienistką szkolną ustalić i upowszechnić zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej oraz godziny jego pracy, uwzględniając wymagania określone w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.

31.  Jeżeli w szkole funkcjonuje gabinet stomatologiczny, należy ustalić ze świadczeniodawcą na podstawie obowiązujących go wymagań określonych w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, zasady korzystania z gabinetu oraz godziny jego pracy i upowszechnić je wśród uczniów i ich opiekunów.

32.  Należy podjąć działania umożliwiające uczniom realne korzystanie z opieki stomatologicznej w szkolnych gabinetach dentystycznych, w tym zapewnić możliwość obecności rodzica w czasie udzielania świadczenia, gdy jest ona konieczna. Na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia: https://www.gov.pl/web/zdrowie/wytyczne-dla-poszczegolnych-zakresow-i-rodzajow-swiadczen – pkt 1 stomatologia, są zamieszczone zalecenia postępowania przy udzielaniu świadczeń stomatologicznych w warunkach stanu epidemii COVID-19 w Polsce dla lekarzy dentystów, asysty stomatologicznej, gabinetów dentystycznych, laboratoriów techniki dentystycznej i pacjentów.

33.  Należy wyłączyć źródełka i fontanny wody pitnej, zapewnić uczniom korzystanie z innych dystrybutorów pod nadzorem opiekuna. Zalecenia higieniczne w przypadku innych dystrybutorów wody zostały wskazane na stronie internetowej GIS https://www.gov.pl/web/gis/fontanny-z-woda-do-picia-dystrybutory-wody-zrodelka–udostepnianie-wody-do-spozycia-w-placowkach-oswiaty

34.  Dyrektor szkoły ma obowiązek aktualizacji i upowszechnienia wewnętrznego regulaminu lub procedur funkcjonowania szkoły w czasie epidemii, z uwzględnieniem:

      specyfiki placówki, w tym realizacji zajęć pozalekcyjnych, konsultacji i zajęć w formie zdalnej dla uczniów klas 4-8,

      zaleceń wskazanych w przedmiotowych wytycznych,

      aktualnych przepisów prawa.

35.  Dyrektor szkoły wprowadzi dodatkowe środki ostrożności dotyczące funkcjonowania w szkole dzieci z chorobami przewlekłymi, w porozumieniu z ich rodzicami/opiekunami prawnymi, np.

– obowiązek zachowania dystansu podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy,

– w przypadku braku możliwości zachowania dystansu w miejscach wspólnie użytkowanych, tj. podczas zajęć lekcyjnych, w świetlicy, na korytarzach, w szatni – obowiązek osłony ust i nosa maseczką.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

1.     Przy wejściu głównym należy umieścić numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.

2.     Należy dopilnować, aby wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące do szkoły dezynfekowały dłonie lub zakładały rękawiczki ochronne, miały zakryte usta i nos maseczką oraz nie przekraczały obowiązujących stref przebywania. Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników z płynem do dezynfekcji.

3.     Należy regularnie myć ręce wodą z mydłem oraz dopilnować, aby robili to uczniowie, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety. Należy zapewnić regularne napełnianie dozowników z mydłem.

4.     Należy monitorować codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.

5.     Należy monitorować codzienne wietrzenie sal i korytarzy, ze szczególnym uwzględnieniem zapewnienia bezpieczeństwa uczniom w czasie, gdy okna są otwarte.

6.     Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.

7.     W pomieszczeniach sanitarnohigienicznych należy wywiesić plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk instrukcje dezynfekcji.

8.     Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarnohigienicznych, w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.

9.     Jeżeli na terenie szkoły uczniowie i pracownicy używają masek lub rękawic jednorazowych, należy zapewnić miejsca/pojemniki do ich wyrzucania. Zalecenia w tym zakresie zostały wskazane na stronie internetowej GIS: https://gis.gov.pl/zdrowie/koronawirus-zdrowie/informacje-i-zalecenia-pl/wytyczne-ws-postepowania-z-odpadami-w-czasie-wystepowania-zakazen-koronawirusem-sars-cov-2/

10.  Sale lekcyjne należy wietrzyć, nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w sali lekcyjnej, w tym również przed rozpoczęciem zajęć przez dzieci.

11.  Jeżeli z pomieszczeń szkoły korzysta podmiot zewnętrzny, należy zobowiązać go do przeprowadzenia dezynfekcji pomieszczeń i użytych przyrządów oraz sprzętów należących do szkoły, jak również ich wietrzenia.

Gastronomia

1.     Przy organizacji żywienia w szkole (stołówka szkolna, kuchnia, jadalnia i inne pomieszczenia przeznaczone na spożycie ciepłych posiłków), obok warunków higienicznych wymaganych przepisami prawa odnoszącymi się do funkcjonowania żywienia zbiorowego, dodatkowo należy wprowadzić zasady szczególnej ostrożności dotyczące zabezpieczenia pracowników. Powinna być zachowana odpowiednia odległość stanowisk pracy wynosząca min. 1,5 m, a jeśli to niemożliwe – zapewnienie środków ochrony osobistej. Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej. W przypadku konieczności kontaktu z uczniami i innymi pracownikami szkoły należy stosować maseczkę (rekomendowane maseczki chirurgiczne).

2.     Osobom pracującym w kuchni i na stołówce zaleca się często i dokładnie myć ręce wodą z mydłem, albo dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60%).

3.     Korzystanie z posiłków powinno odbywać się w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii. Spożywanie posiłków powinno odbywać się w tych samych grupach i z zachowaniem dystansu. Odległość między stolikami powinna wynosić co najmniej 1,5 m, chyba, że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika. Przy zmianowym wydawaniu posiłków konieczne jest czyszczenie blatów stołów i poręczy krzeseł po każdej grupie.

4.     W przypadku braku innych możliwości organizacyjnych dopuszcza się spożywanie posiłków przez dzieci w salach lekcyjnych z zachowaniem zasad bezpiecznego i higienicznego spożycia posiłku.

5.     Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.

6.     Nie należy organizować poczęstunków oraz wspólnej degustacji potraw.

7.     Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać. Jeżeli szkoła nie posiada zmywarki, wielorazowe naczynia i sztućce należy umyć w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzyć. Jeżeli żywność zapewniona jest przez firmę zewnętrzną, a szkoła nie posiada zastawy stołowej wielorazowej, należy stosować jednorazowe naczynia i sztućce.

8.     Od dostawców cateringu należy wymagać pojemników i sztućców jednorazowych. Wymaganie to dotyczy szkół, w których nie jest możliwe zapewnienie właściwych warunków mycia naczyń i sztućców, porcjowania/nakładania dostarczonych posiłków. Należy zadbać o odpowiednie segregowanie zużytych pojemników i sztućców.

9.     Należy usunąć dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetki) z obszaru sali jadalnej. Mogą być one wydawanie tylko bezpośrednio przez obsługę. W stołówce należy zrezygnować z samoobsługi i dozowników do samodzielnego nalewania napojów. Dania i produkty muszą być podawane przez osobę do tego wyznaczoną/ obsługę stołówki.

10.  Jeżeli posiłki dostarczane przez firmę cateringową do tej pory były przywożone w pojemnikach zbiorczych, następnie rozkładane i podawane z wykorzystaniem talerzy i sztućców będących na wyposażeniu szkoły, to taki sposób podawania posiłków może być kontynuowany, pod warunkiem, że naczynia i sztućce wielorazowego użytku stosowane w danej szkole będą myte zgodnie z zaleceniem wskazanym powyżej.

11.  Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły

1.   Wszyscy pracownicy powinni zostać poinstruowani o zasadach wynikających z Wytycznych oraz wprowadzonych w szkole szczegółowych rozwiązań.

2.   Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby bez objawów infekcji lub choroby zakaźnej oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych.

3.   W miarę możliwości podczas organizowania pracy pracownikom powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka, należy zastosować rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia (np. nieangażowanie w dyżury podczas przerw międzylekcyjnych, a w przypadku pracowników administracji w miarę możliwości praca zdalna).

4.   Należy wyznaczyć i przygotować (m.in. wyposażenie w środki ochrony i płyn dezynfekujący) pomieszczenie lub wydzielić miejsce, w którym będzie można odizolować osobę w przypadku zaobserwowania objawów infekcji dróg oddechowych.

5.   Pracownicy szkoły powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia objawów infekcji lub choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika (oraz powiadomić pracodawcę o nieobecności). W razie pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.

6.   W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych– dyrektor szkoły w trybie natychmiastowym odsuwa go od wykonywanych czynności, kieruje do domu i informuje o konieczności pozostania w domu oraz kontaktu telefonicznego z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (uzyskanie teleporady medycznej, z której będą wynikały dalsze czynności dla pracownika). W razie nagłego pogarszania się stanu zdrowia należy zadzwonić pod nr 999 lub 112.

7.   W przypadku pracowników z potwierdzonym zakażeniem wirusem SARS-CoV-2, dyrektor szkoły powinien skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno-epidemiologiczną w celu dokonania przez nią oceny ryzyka epidemiologicznego.

8.   Należy bezwzględnie zastosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w zakresie dodatkowych działań i procedur związanych z zaistniałym przypadkiem.

9.   Zaleca się ustalenie miejsca, w którym przebywała osoba z niepokojącymi objawami sugerującymi zakażenie koronawirusem oraz przeprowadzenie dodatkowego sprzątania zgodnie z procedurami zakładowymi, a także zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).

10.    W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego*.

* ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach szkoły, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.

11.    Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia dostępnych na stronach www.gov.pl/koronawirus oraz www.gis.gov.pl, a także obowiązujących przepisów prawa.

Załączniki i instrukcje

5 marca 2024
Testy sprawnościowe do klasy pierwszej
20 lutego 2024
Dzień otwarty w naszej szkole
14 lutego 2024
Rekrutacja 2024/2025
29 stycznia 2024
Ferie zimowe
13 września 2023
Szkoła Pełna Talentów
4 września 2023
Plan lekcji 2023/2024
28 sierpnia 2023
Inauguracja roku szkolnego 2023/2024
18 sierpnia 2023
WYPRAWKA SZKOLNA DLA PIERWSZAKA 2023/2024
30 czerwca 2023
Godziny pracy sekretariatu szkoły podczas wakacji
22 czerwca 2023
Zakończenie Roku Szkolnego 2022/2023
22 maja 2023
Informacja dla Rodziców uczniów klas pierwszych w roku szkolnym 2023/2024
8 kwietnia 2023
Życzenia Wielkanocne 2023
8 marca 2023
Ranking
1 marca 2023
Zaświadczenie od lekarza
27 lutego 2023
Głosujemy!
12 lutego 2023
Rekrutacja 2023/24
27 stycznia 2023
Zmiany w planie lekcji
16 stycznia 2023
Praca sekretariatu
25 grudnia 2022
Życzenia Świąteczne
1 grudnia 2022
Szlachetna paczka
4 września 2022
Badania sportowe
4 września 2022
Plan lekcji 2022/23
29 sierpnia 2022
Dzień z Wychowawcą
8 sierpnia 2022
Inauguracja roku szkolnego 2022/2023
8 sierpnia 2022
Wyprawka szkolna dla pierwszaka 2022/2023
27 maja 2022
INFORMACJA DLA RODZICÓW UCZNIÓW KLAS PIERWSZYCH W ROKU SZKOLNYM 2022/2023
24 kwietnia 2022
Rowerowy Maj 2022
15 kwietnia 2022
Życzenia Wielkanocne 2022
21 marca 2022
Dzieci Dzieciom
25 lutego 2022
Solidarni z Ukrainą
14 lutego 2022
TERMINY POSTĘPOWANIA REKRUTACYJNEGO
30 stycznia 2022
Testy sprawności fizycznej dla kandydatów do klasy I
6 grudnia 2021
Szlachetna Paczka
10 września 2021
Profilaktyczna opieka zdrowotna
3 września 2021
Plan lekcji 2021/2022
3 września 2021
Apel do uczniów i rodziców
25 sierpnia 2021
Wyprawka 300+ dla ucznia
24 sierpnia 2021
Klasy pierwsze
23 sierpnia 2021
Inauguracja roku szkolnego 2021/2022
3 sierpnia 2021
Inauguracja roku szkolnego 2021/2022 – wstępne informacje
30 lipca 2021
Wyprawka szkolna dla pierwszaka
6 lipca 2021
ODBIÓR ZAŚWIADCZEŃ O WYNIKACH EGZAMINU ÓSMOKLASISTY
27 maja 2021
INFORMACJA DLA RODZICÓW UCZNIÓW KLAS PIERWSZYCH W ROKU SZKOLNYM 2021/2022
13 maja 2021
Zarządzenie nr 40
3 maja 2021
Konstytucja 3 Maja – Apel
1 maja 2021
Zarządzenie nr 38
1 maja 2021
Wytyczne MEiN, MZ i GIS dla klas I-III sp
26 kwietnia 2021
Rowerowy Maj 2021
23 kwietnia 2021
Zarządzenie 37
21 kwietnia 2021
Nauczanie hybrydowe
31 marca 2021
Życzenia świąteczne
31 marca 2021
Przerwa świąteczna
25 marca 2021
Nowe obostrzenia
18 marca 2021
Zarządzenie 33
12 marca 2021
ZARZĄDZENIE NR 31/2020/2021
10 marca 2021
ZARZĄDZENIE NR 30/2020/2021
9 marca 2021
INFORMACJA KOMISJI REKRUTACYJNEJ DO KLASY I W ROKU SZKOLNYM 2021/2022
1 marca 2021
Godziny pracy sekretariatu
1 marca 2021
Harmonogram testów sprawnościowych dla kandydatów do klas pierwszych
7 lutego 2021
World Cat Day
24 stycznia 2021
Zarządzenie nr 25/2020/2021
21 stycznia 2021
Poleć tytuł książki
14 stycznia 2021
Zarządzenie nr 24/2020/2021
24 grudnia 2020
Boże Narodzenie 2020
23 grudnia 2020
Świąteczne pozdrowienia od klasy 3a
23 grudnia 2020
Wigilia 2020 roku
10 grudnia 2020
ZARZĄDZENIE NR 20/2020/2021 dot.: zmiany terminu ferii zimowych i utrzymania innych terminów kalendarza roku szkolnego 2020/2021
10 grudnia 2020
ZARZĄDZENIE NR 19/2020/2021 dot. realizacji nauczania na odległość
30 listopada 2020
Andrzejki – małe co nieco o obchodach
11 listopada 2020
Obchody Narodowego Święta Niepodległości w Olimpijczyku
6 listopada 2020
Zarządzenie dot. realizacji nauczania na odległość
5 listopada 2020
Nauka zdalna klasy 1-3
29 października 2020
Zarządzenie dot. dyżurów dla rodziców
23 października 2020
Zarządzenie dot. realizacji nauczania na odległość
23 października 2020
Zawieszone zajęcia
19 października 2020
Zarządzenie nr 11/2020/2021
14 października 2020
Dzień Edukacji Narodowej w Olimpijczyku 2020
3 października 2020
Konkurs przedmiotowy „Leon”
1 października 2020
Materiały szkoleniowe – wszawica
13 września 2020
Plan lekcji
2 września 2020
Przyprowadzanie i odprowadzanie uczniów
25 sierpnia 2020
Wyprawka szkolna dla pierwszaka
25 sierpnia 2020
Informacja dla rodziców uczniów klas I
24 sierpnia 2020
Procedury bezpieczeństwa 2020/2021
24 sierpnia 2020
Aplikacja ProteGo
21 sierpnia 2020
Inauguracja roku szkolnego 2020/2021
20 sierpnia 2020
Informacja dotycząca zakończenia Działalności Uczniowskiego Klubu Sportowego Olimpijczyk Gdańsk
1 sierpnia 2020
Dziękujemy i pamiętamy
29 lipca 2020
Wyniki egzaminu ósmoklasistów
17 lipca 2020
Karty sportowca
10 lipca 2020
Rodzice uczniów klas pierwszych
27 czerwca 2020
Rozpoczynamy czas wakacji
26 czerwca 2020
Terminy odbioru świadectw
8 czerwca 2020
Zakończenie roku szkolnego 2019/2020
4 czerwca 2020
Obóz letni sportowo językowy
2 czerwca 2020
Egzamin ósmoklasisty
2 czerwca 2020
Procedury bezpieczeństwa
1 czerwca 2020
TWOJA TWARZ WYGLĄDA ZNAJOMO
31 maja 2020
Konsultacje nauczycieli – harmonogram
31 maja 2020
Dzień Dziecka
26 maja 2020
Profilaktyka zdrowego kręgosłupa
25 maja 2020
Wewnętrzne procedury bezpieczeństwa
22 maja 2020
Lista przyjętych kandydatów do klas pierwszych
22 maja 2020
Wznowienie dodatkowych zajęć z gimnastyki
19 maja 2020
Zajęcia opiekuńczo – wychowawcze klasy I – III
18 maja 2020
Wyniki konkursu – Konstytucja 3 maja
8 maja 2020
Rekrutacja uzupełniająca
28 kwietnia 2020
#Zostań w Domu
27 kwietnia 2020
Harmonogram ósmoklasisty
16 kwietnia 2020
Zasady używania maseczek
11 kwietnia 2020
Życzenia świąteczne
6 kwietnia 2020
Wiosenna przerwa świąteczna w szkołach
6 kwietnia 2020
Poradnik ochrony danych
2 kwietnia 2020
Lista przyjętych kandydatów do klas pierwszych
1 kwietnia 2020
Klauzula informacyjna
30 marca 2020
Rozliczenie obiadów
27 marca 2020
Zdalne nauczanie
23 marca 2020
Podpisywanie woli przyjęcia dziecka do szkoły
16 marca 2020
To nie ferie!
11 marca 2020
Komunikat
11 marca 2020
W trosce o zdrowie
2 marca 2020
Rekomendacje Ministra Edukacji Narodowej dla dyrektorów przedszkoli, szkół i placówek oświatowych
26 lutego 2020
Zapraszamy na dzień otwarty w Olimpijczyku
24 lutego 2020
Rekrutacja do klasy I o profilu sportowym
11 lutego 2020
Rekrutacja 2020/2021
9 lutego 2020
Wakacyjne obozy 2020
30 stycznia 2020
Dzień Otwarty w Olimpijczyku
9 stycznia 2020
Godziny sekretariatu podczas ferii zimowych
23 grudnia 2019
Życzenia Bożonarodzeniowe 2019
18 grudnia 2019
Eko Olimp 2019
16 grudnia 2019
Kiermasz świąteczny
8 grudnia 2019
Finał Szlachetnej Paczki w Olimpijczyku
5 grudnia 2019
Gratulacje dla Oliwii Zacharek
2 grudnia 2019
Gratulacje dla Zuzanny Sójki
4 listopada 2019
XIV Olimpiada Infromatyczna Juniorów
23 października 2019
Materiał informacyjny z PPIS w Gdańsku
21 października 2019
Zimowy obóz sportowy na Mazurach
13 października 2019
Pożegnaliśmy dra Józefa Karniewicza
21 sierpnia 2019
Inauguracja roku szkolnego 2019/2020
15 lipca 2019
Nieczynny sekretariat
15 lipca 2019
Przyjęcie do szkoły w roku 2019/2020
24 czerwca 2019
Godziny pracy sekretariatu podczas wakacji 2019
1 maja 2019
Szał kolorów
1 kwietnia 2019
WIOSENNA PRZERWA ŚWIĄTECZNA
25 marca 2019
List otwarty – marzec 2019